Afspraak maken

Multifocale glazen onder de loep

De flexibiliteit van onze ogen neemt af naarmate we ouder worden. Door deze afzwakking hebben we meer moeite met het waarnemen van zaken die dichtbij of juist ver weg zijn. Een oplossing voor dit probleem zijn multifocale glazen, maar hierover doen een hele reeks verhalen de ronde. We nemen enkele mythes onder de loep.

Je ogen moeten wennen aan een multifocale bril

Waar. Multifocale glazen bestaan uit verschillende sterktes die naadloos in elkaar overlopen waardoor je ogen en hersenen even moeten wennen. Bij het dragen van de multifocale bril is het een kwestie van niet op te geven. Je ogen leren snel het onderscheid te maken tussen de verschillende sterktes waardoor je na enige tijd optimaal kan zien voor bepaalde afstanden. Er is geen vaste periode voor de gewenning. Voor sommige mensen zijn een paar dagen genoeg, anderen zullen dan weer paar weken moeten wennen. Bij een meting kunnen wij je adviseren hoe je het best went aan jouw nieuwe multifocale bril.

Bij multifocale glazen is het gedeelte om te lezen onzichtbaar

Waar. Bij multifocale glazen zijn de overgangen tussen de verschillende sterktes vloeiend en glad. Je kan dus niet waarnemen waar de sterktes elkaar kruisen. Dit is het grote verschil met bifocale glazen, waar de overgang juist wel heel goed zichtbaar is.

Multifocale glazen passen enkel op oubollige monturen

Niet waar. Multifocale glazen kunnen worden gebruikt in veel monturen. De tijd dat de brillenglazen dik zijn en de monturen niet hip zijn is al lang gepasseerd. Er is een ruim aanbod aan monturen waarin multifocale glazen kunnen worden geplaatst. Ben je niet zeker welk montuur je verkiest, dan kunnen wij je zeker advies geven.

Een multifocale bril is heel duur

Niet waar. Een nieuwe bril kopen is niet gratis en een multifocale bril is inderdaad prijziger dan een eenvoudige bril. De kostprijs van de bril hangt wel af van verschillende aspecten waardoor je zelf de kostprijs wat in de hand hebt. Daarnaast heeft Optiekpunt een ruim aanbod voor ieder z’n budget waarin je zeker jouw keuze kan vinden.

Een nuance die we zeker niet mogen vergeten is dat een multifocale bril, twee brillen vervangt. Je kan met deze bril meerdere afstanden scherp waarnemen en je moet dus geen bril hebben om ver te zien en dicht te zien. Dit scheelt in prijs maar ook in gebruiksgemak.

Ogen kan je trainen

Niet waar. Laten we voor eens en voor altijd deze mythe uit de wereld helpen. Ogen zijn niet te trainen. Je maakt het jezelf heel ongemakkelijk om geen bril te dragen. Je ogen zullen niet beter worden hierdoor. Het is dus aangeraden om bij ons langs te komen en een meting te laten uitvoeren.