Afspraak maken

Multifocale brillen en glazen

 

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril zorgt ervoor dat je zowel van dichtbij als veraf goed kunt zien met één en dezelfde bril. Je moet dus niet meer voortdurend van bril wisselen. De glazen van een multifocale bril combineren verschillende sterktes in één glas. Afhankelijk van de zone van het glas waarin je kijkt, zal je beter zien van veraf, vanop leesafstand of vanop tussenafstand.

Multifocale glazen zorgen door de verschillende sterktes dus dat je vanaf iedere afstand haarscherp kan zien. Je hebt dus maar één bril meer nodig voor verschillende dingen.

Wennen aan multifocale bril

Het is normaal dat je ogen even moeten wennen aan een multifocale bril. Je moet je aanpassen aan de verschillende zones in de glazen en het duurt dus wel eventjes voor je hier aan gewend bent. Je moet afstanden leren inschatten en dus ook leren bepalen welke zone in de glazen je moet gebruiken om te kijken. Gelukkig leren je ogen snel en verloopt de aanpassing dus vlot. Natuurlijk verschilt dit van persoon tot persoon. De ene heeft enkele dagen nodig om te wennen, de andere enkele weken. 

De werking van een multifocale bril

Zoals gezegd zijn er verschillende zones in de multifocale glazen die elk een andere sterkte hebben. De overgang tussen deze zones is zacht waardoor ook de overgang van het zicht niet bruusk verschilt.

In de onderste zone van een multifocaal glas is de leessterkte het hoogst. Daarom wordt deze zone gebruikt om te lezen of om naar iets te kijken dat dichtbij is. Met de bovenste helft van een multifocaal glas kan je goed in de verte zien. Dit wordt dus gebruikt om bijvoorbeeld TV te kijken of met de auto te rijden. De zone centraal in het multifocale glas wordt de progressieve zone genoemd. Hiermee zie je scherp op middellange afstanden.

Vervaardiging multifocale glazen

Multifocale glazen zijn iets unieks. Ze zorgen voor een vloeiend zicht vanop verschillende afstanden en dit allemaal in 1 brillenglas. Daarnaast zijn ook de overgangen niet zichtbaar in het glas. De vervaardiging van multifocale glazen vereist dus heel wat kennis en berekeningen. Ze worden op maat van de drager gemaakt en zijn dus zeer persoonlijk.

Wil je meer weten over multifocale brillen?
Wij helpen je graag verder om de bril te vinden die perfect bij je past.

Jan Mahieustraat 28A
8800 Roeselare
051 25 37 25
info@optiekpunt.be
BE 0837.709.618

OPENINGSUREN

Maandag          Op afspraak
Dinsdag            9:30 tot 12:00 - 13:30 tot 18:30
t.e.m. Vrijdag
Zaterdag           9:30 tot 18:00 (doorlopend open)

×