5 tips tegen aangedampte brillenglazen

Aandampenglazen

Een mondmasker dragen is niet zo aangenaam en al helemaal niet als daarbij je brillenglazen aandampen. Zo zie je niets meer en moet je constant je bril reinigen. Absoluut te vermijden aangezien het door de coronamaatregelen aangeraden is om je gezicht niet met je handen aan te raken.

Waarom dampen mijn brillenglazen aan? Zodra het mondmasker over de neus en mond wordt geplaatst, wordt vochtige en warme adem naar boven gedreven. Daardoor ontstaat condensatie op het koude oppervlak van de glazen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook in de winter als je met je bril van een koude naar een warme plek gaat of bij het sporten.

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige trucs waarmee je aangedampte brillenglazen kan vermijden bij het dragen van een mondmasker.

 1. Druk het mondmasker goed tegen je huid  
  Zorg ervoor dat het masker nauw aansluit tegen je gezicht. Een goed geplaatst en aansluitend masker zorgt ervoor dat de lucht niet langs de bovenkant van het masker kan ontsnappen. Is dit niet het geval, pas het masker dan aan achter je oren om het meer te laten aansluiten. Als je een zelfgemaakt masker draagt, kan je eventueel een flexibele ijzerdraad rond de neus bevestigen voor een betere pasvorm.
 2. Gebruik een papieren zakdoekje
  Een eenvoudig papieren zakdoekje kan ook helpen. Neem een zakdoekje en plooi het horizontaal. Plaats het zakdoekje tussen het gezicht en uw masker op uw neusbrug. Op die manier absorbeert het de vochtigheid die in uw adem zit en wordt het aandampen zo verminderd. Snel, eenvoudig en doeltreffend.
 3. Gebruik luchtdoorlatende pleistertape
  Om te vermijden dat lucht ontsnapt aan de bovenkant van het masker, kan je ook luchtdoorlatende pleistertape gebruiken. Hoe? Heel eenvoudig. Knip een stukje luchtdoorlatende pleister en kleef dit bovenaan het masker rond de neusbrug. Dit wordt ook vaak gedaan door studenten geneeskunde bij het gebruik van een veiligheidsbril. Heel doeltreffend en eenvoudig zelf te doen, ook met een zelfgemaakt masker.
 4. Gebruik vloeibare zeep
  Wrijf een heel klein beetje vloeibare zeep (zonder geur) op je glazen (voor- en achterkant, niet op je montuur) met een microvezeldoekje. Je zal zien: de glazen dampen aan maar die damp verdwijnt ook weer meteen.
 5. Zorg dat je mondmasker onder je bril zit
  Een eenvoudige tip voor het dragen van je masker is om het gewicht van je bril te gebruiken om de lucht tegen te houden. Trek het mondmasker op je neusbrug zo hoog mogelijk, maar let daarbij op dat het nog altijd over je kin komt. Daarna volstaat het om je bril op het mondmasker te laten rusten. Het succes van deze methode hangt wel gedeeltelijk af van de vorm en stijl van je bril.

Bonus : gebruik een anti-dampspray
Weet dat er ook anti-damp sprays voor brillen bestaan. Deze sprays voorkomen dat je brillenglazen aandampen. Het volstaat om dit met een microvezeldoekje aan te brengen op je glazen.