Alles over myopie
Heb je steeds meer moeite met verkeersborden te lezen of te volgen wat er op tv gebeurt? Merk je dat objecten in de verte er wazig uitzien? Dan zou je weleens last kunnen hebben van myopie, beter bekend als bijziendheid.
Wat is myopie?
Myopie of bijziendheid is een veelvoorkomende aandoening waarbij een foute lichtbreking in het oog leidt tot onscherpe beelden op afstand.
Dit treedt op als de oogbol een overmatige lengte heeft of als het hoornvlies te krom is. Daardoor valt het licht niet op het netvlies, maar ervoor. Dat veroorzaakt wazig zicht. Er zijn twee soorten myopie: een te lange oogas (axiale myopie) of een te bolle lens (refractieve myopie).
De oorzaak van myopie
Myopie kent meerdere oorzaken. Bijziendheid kan bijvoorbeeld erfelijk zijn. Is één van je ouders bijziend? Dan verhoogt jouw kans op myopie met 30%. Als beide ouders bijziend zijn, kan dat percentage oplopen tot 50%. Naast de erfelijkheidsfactor spelen ook omgevingsfactoren een rol. Hoe meer iemand op een (computer)scherm kijkt en binnenzit, hoe meer kans op myopie. Helaas is dit ook het geval bij jonge kinderen.
Wat betekent ernstige bijziendheid?
We spreken van hoge myopie als je een dioptrie hebt van -6 of hoger. Naast slecht zicht, verhoogt dit ook het risico op andere oogaandoeningen, zoals netvliesloslating en cataract. Vroegtijdige herkenning en behandeling van myopie is dan ook cruciaal.
Kan je myopie behandelen?
Op zich valt myopie niet te genezen en is er geen behandeling voor bijziendheid. Gelukkig kan het ongemak van bijziendheid verlicht worden met een negatieve correctiebril of lenzen. Een drastischere oplossing kan een laserbehandeling of vervanging van je ooglens zijn. Laat je hiervoor bijstaan door een arts.
Voor kinderen kunnen myopie remmende glazen voorgeschreven worden. Hier start je best zo vroeg mogelijk mee en steeds in overleg met je oogarts.
Bijziendheid bij kinderen
Myopie bij kinderen komt vaker en eerder voor dan vroeger. Dat kan verklaard worden door het feit dat kinderen steeds meer gebruik maken van digitale apparaten en minder tijd buitenshuis doorbrengen.
Natuurlijk daglicht en variatie in focus zorgen ervoor dat de progressie van myopie aanzienlijk kan verminderen. Studies tonen dan ook aan dat twee uur per dag buiten spelen en het verminderen van schermtijd al voldoende is om bijziendheid tegen te gaan.
Vandaag bestaan er ook al myopie remmende brilglazen. Deze glazen zorgen ervoor dat de bijziendheid niet enkel gecorrigeerd, maar ook afgeremd wordt.
Myopie remmende glazen
Als jouw kleine spruit een mincorrectie heeft, is het zeker de moeite om deze nieuwe technologie te overwegen. Deze glazen zijn namelijk kindvriendelijk en niet-invasief. Daarnaast wennen ze snel, waardoor je kind zorgeloos kan spelen.
Heb je een voorschrift voor myopie remmende glazen? Dan kan je bij optiekpunt terecht voor brilglazen van MiYOSMART en Stellest.
MiYOSMART
MiYOSMART maakt gebruik van D.I.M.S-technologie, wat staat voor "Defocus Incorporated Multiple Segments". Deze brillenglazen helpen niet alleen om je zicht te corrigeren, maar ze helpen ook bijziendheid af te remmen. Met verschillende segmenten die de focus verdelen, zorgen ze ervoor dat je ogen minder belast worden tijdens het kijken naar nabije objecten, zoals computerschermen of boeken. MiYOSMART glazen helpen dus de myopie te corrigeren en de progressie ervan te vertragen.
Stellest
Stellest kiest voor HALT (Highly Aspherical Lenslet Target) technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat je ogen beschermd worden tegen schadelijke lichtstralen, zoals schermen of kunstlicht. Daarnaast corrigeren ze bijziendheid en zorgen ze ervoor dat de progressie van bijziendheid vertraagd wordt.
Volg de 20-20-2-regel
De makkelijkste regel om myopie of bijziendheid tegen te gaan, is de 20-20-2 regels. Neem na elke 20 minuten dichtbij kijken (lezen, gamen, smartphone, computer, tablet) een pauze van 20 seconden. Kijk dan even zonder focus in de verte, kijk door het raam of ga een paar minuten naar buiten. Want twee uur per dag in de buitenlucht is goed voor je ogen.
Myopie versus hypermetropie
De verwarring tussen bijziendheid en verziendheid komt vaak voor. Bij bijziendheid zie je niet goed in de verte en heb je een bril met negatieve sterkte nodig, terwijl je bij verziendheid juist moeite hebt met dichtbij zien en een positieve correctie nodig hebt.