Wat is het verschil tussen een opticien, een optometrist en een oogarts?

Ben je wel eens verward over de rollen van een oogarts, opticien en optometrist? Je bent niet de enige! Hoewel deze professionals allemaal met ogen werken, verschillen hun opleidingen, taken en bevoegdheden aanzienlijk. Maar wie moet je wanneer bezoeken? Dit is niet alleen essentieel voor de juiste zorg voor je ogen, maar helpt je ook om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over je visuele gezondheid.

Optiekpunt Roeselare optometrist en opticien

Ontdek het verschil: oogarts, opticien en optometrist

Wat doet een oogarts?

Een oogarts, of ophthalmoloog, is een dokter die gespecialiseerd is in de zorg voor de ogen. Oogartsen zijn bevoegd om medische en chirurgische behandelingen te bieden, diagnose te stellen bij complexe oogziekten en algemene oogzorg te leveren. Zij kunnen ingrijpende behandelingen uitvoeren, zoals cataractoperaties of behandelingen voor glaucoom. Als je te maken hebt met ernstige visuele problemen of symptomen die wijzen op een oogaandoening, is de oogarts de aangewezen specialist.

De rol van de optometrist

Voor mensen boven de 16 jaar mogen optometristen oogmetingen doen en kleine aanpassingen aan de sterkte uitvoeren. Zitten er echter te grote verschillen op de sterkte (groter dan 1 dioptrie), dan zal de optometrist altijd doorverwijzen naar een oogarts.

Wat doet een opticien?

Opticiens zijn technische professionals die zich richten op het aanpassen en verkopen van brillen en contactlenzen op voorschrift van een optometrist of oogarts. Zij nemen geen visuele tests af en stellen geen diagnoses. Hun specialiteit is de techniek achter de bril of contactlenzen, zoals het correct aanmeten en aanpassen van deze visuele hulpmiddelen om te verzekeren dat ze goed zitten en de voorgeschreven correctie nauwkeurig uitvoeren.

Wanneer bezoek je wie?

Oogarts

Voor medische onderzoeken, chirurgische ingrepen, of als je last hebt van ernstige oogproblemen.

Optometrist

Voor standaard oogexamens, bij twijfel over je zicht of voor de behandeling van gangbare oogproblemen.

Opticien

Voor het aanschaffen en aanpassen van brillen of lenzen nadat je een voorschrift hebt gekregen van een optometrist of oogarts.

Oogarts Opticien Roeselare

Wat kan Optiekpunt voor je doen?

Ben je op zoek naar een ervaren opticien of optometrist in Roeselare? Dan ben je bij Optiekpunt aan het juiste adres. Onze professionals staan steeds voor je klaar met het beste advies.

Toch een oogarts nodig? Bekijk hier alle oogartsen regio roeselare.

Optometrist Optiekpunt Roeselare