Wat is verziendheid?

Verziendheid, of hypermetropie, is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij mensen objecten van dichtbij wazig zien, terwijl objecten op afstand duidelijker zijn.

Verziendheid

Als je verziend bent, wil dat zeggen dat je voorwerpen die dichtbij staan niet meer goed kan zien. Objecten in de verte zijn dan wel scherp.

Wat zijn de oorzaken van verziendheid?

Als je verziend bent, focust het licht dat in je oog valt, zich achter het netvlies in plaats van erop. De oorzaak daarvan is een te korte lengte van het oog of een lens die niet sterk genoeg is. Verziendheid komt voor bij alle leeftijden, maar wordt duidelijker naarmate men ouder wordt.

Verziendheid kan ook erfelijk zijn, maar daarnaast zijn er ook nog andere zaken die de kans op het ontwikkelen van verziendheid kunnen beïnvloeden. Langdurig lezen, focussen op een computerscherm of tablet, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van symptomen.

verziendheid erfelijk

Voorkomen van verziendheid

Hoewel het niet altijd mogelijk is verziendheid volledig te voorkomen, zijn er methoden om de effecten ervan te verminderen. Het nemen van regelmatige pauzes tijdens het lezen of andere dichtbijgelegen werkzaamheden kan de ogen helpen ontspannen. Ook kan het gebruik van goede verlichting helpen om overbelasting van de ogen te voorkomen.

Behandeling van verziendheid

De behandeling van verziendheid is gericht op het corrigeren van de lichtfocus op het netvlies. De meest gebruikelijke manieren om verziendheid te corrigeren zijn door middel van brillen of contactlenzen. Deze helpen bij het concentreren van het licht op de juiste plaats op het netvlies, waardoor de zichtbaarheid van dichtbij verbetert.

Voor wie een permanente oplossing zoekt, is laserchirurgie een mogelijkheid. Procedures zoals LASIK of PRK kunnen de kromming van het hoornvlies aanpassen om de manier waarop licht wordt gebroken te veranderen, wat effectief de verziendheid corrigeert. Het is belangrijk om met een oogarts te praten om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is op basis van je specifieke behoefte en conditie van je ogen.

wat doen tegen verziendheid

Optiekpunt: jouw partner voor helder zicht

Verziendheid is een veelvoorkomende oogafwijking. Met de juiste diagnose en correctie, zoals een bril, contactlenzen of zelfs chirurgie, kan dit verholpen worden.

Regelmatige oogonderzoeken zijn essentieel om de gezondheid van je ogen te waarborgen en om mogelijke visuele problemen in een vroeg stadium te identificeren en aan te pakken. Door goed voor je ogen te zorgen en de juiste stappen te nemen om verziendheid te behandelen, kun je genieten van een heldere en scherpe visie.

Onze winkel in Roeselare is uitgerust met de nieuwste meetapparatuur, waarmee we extreem nauwkeurige oogmetingen kunnen uitvoeren.

Of je nu interesse hebt in traditionele brillen, contactlenzen of overweegt over te stappen op multifocale brillenglazen, ons ervaren team biedt persoonlijk advies en helpt je met een op maat gemaakte bril die past bij jouw unieke levensstijl en behoeften.

Wil je meer te weten komen over bijziendheid? Hier lees je alles over myopie.